Voordat we een product aanbieden, willen we deze zelf ook testen. Zodat we met zekerheid weten wat we verkopen en/of installeren. Dit is zeker in ons eigen belang, want we houden onze klanten liever tevreden. Vandaar dat we af en toe ook een product op deze manier uitlichten om de voordelen en nadelen te laten zien. Dit zodat er een goed beeld ontstaat over het product.
Robotmaaiers zonder begrenzingsdraad
Sinds de eerste robotmaaiers zonder draad, lezen we overal superlatieven over deze nieuwe generatie maaiers. Als we de marketing machines moeten geloven is dit waar we op aan het wachten waren. Ze hebben veel voordelen t.o.v. de ‘conventionele’ robotmaaiers. Echter wat zijn nu echt de voordelen en is het wel allemaal zo fantastisch?
Werking van robotmaaiers zonder draad
Laten we eerst even kort ingaan op de werking van de robotmaaiers zonder draad. Hoe weten deze maaiers waar ze moeten maaien.
GPS
In de meeste gevallen wordt er GPS gebruikt in combinatie met het opstellen van een kaart. Dit zodat de maaier weet waar die mag maaien. Mocht er door weeromstandigheden geen goede ontvangst zijn, kan de maaier terugvallen op de ingegeven kaart.
Sensoren
Diverse sensoren zorgen ervoor dat de maaier het gras kan herkennen en dan van richting veranderd als hij merkt dat hij niet langer op het gras is. Daarbij zijn er ook modellen die vereisen dat er enkele sensoren worden geplaatst om het te maaien terrein af te bakenen. Overigens is een combinatie van GPS en sensoren ook mogelijk.
De voordelen van geen draad
Zoals al aangegeven zijn er diverse voordelen van het hebben van geen draad. Echter hoe groot zijn die voordelen nu eigenlijk.
Bij lastige tuinen met zogenoemde eilanden, (dit zijn gedeeltes binnen het grasveld waar niet gemaaid moet worden, denk hierbij aan bloemenperken en/of een vijver) kan een installatie met draad redelijk wat tijd kosten.
Echter bij een ‘lastigere’ tuin wil je dat de robotmaaier ook goed presteert. Daarvoor zijn wij van mening dat juist in dergelijke tuinen een robotmaaier met draad de betere oplossing is. Een professionele installatie zorgt er ook voor dat het allemaal perfect werkt. Blijft staan dat een draadloze maaier sneller te instaleren is en ook goedkoper.
Een voordeel van een robotmaaier zonder perimeterdraad zou zijn dat je de grond kan verticuteren zonder het risico op een kabelbreuk. Echter, klop dit niet! Verticuteren doe je op een diepte van max 3-5mm. Dit is de ideale diepte. Je wilt namelijk enkel de vilt laag weghalen die op de grond ligt. De begrenzingsdraad van de maaier ligt bij een installatie op een diepte van 5-8cm. Ook als de draad zelf boven de grond gelegd wordt, zal deze na verloop van tijd in de grond zakken tot een diepte van ~5cm.
Uiteraard kan het wel zo zijn dat er bij het omspitten ed. een kabel geraakt kan worden. Dus het risico van een kabelbreuk blijft. Mocht dit een keer gebeuren dan is een breuk snel te vinden door een detector en kan de kabel met een draadverbinder hersteld worden.
Mocht je je grasveld groter of kleiner willen maken, dan kan dat inderdaad met een robotmaaier zonder draad eenvoudig. Dit door enkele aanpassingen van de kaart. Bij een maaier met draad zal de draad inderdaad moeten worden aangepast. Er kan een nieuw stuk draad worden gelegd en worden aangesloten met de kabelverbinders op de bestaande draad. Dit zal dus inderdaad meer tijd in beslag nemen.
Meer voordelen voor een robotmaaier zonder draad zijn er niet. Vaak worden er nog andere voordelen opgesomd, die ook gelden voor de ‘conventionele’ robotmaaiers.
Naast deze voordelen zijn er ook nadelen te benoemen.
De meeste robotmaaiers zonder draad werken enkel goed in overzichtelijke tuinen zonder te veel bloemenperken, vijvers en/of andere obstructies. Daarbij beschikken deze maaiers niet over een randmaai functie. Vaak herkennen ze de rand ook niet goed en zal deze dan zelf moeten worden bijgehouden. Indien er veel bomen staan kan dit de nauwkeurigheid van de maaier beïnvloeden.
Conclusie
De robotmaaiers zonder draad hebben hun intrede gemaakt en doen wat ze moeten doen. Enkel zien we dat de voordelen t.o.v. een robotmaaier met draad niet heel groot zijn. Het blijft beperkt tot installatie en een mogelijke kabelbreuk. Voor het maaien zelf is er geen voordeel en zien we eerder enkele nadelen.
Voorlopig raden wij dan ook nog steeds een robotmaaier met draad aan.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een robotmaaier, neem dan even vrijblijvend contact met ons op. We zijn gevestigd in Zetten, maar installeren door de gehele BeNeLux.
Meer informatie nodig over een onderwerp? Lees onze blogs!