Terug

Een robotmaaier kiezen

Een robotmaaier kiezen

Het kiezen van de juiste robotmaaier is zo eenvoudig nog niet. Deels omdat het nog onbekend terrein is, maar ook door de vele eigenschappen die robotmaaiers kunnen hebben. Wat is nu echt belangrijk en wat is wellicht helemaal niet zo belangrijk. Er zijn 3 hoofdpunten om rekening mee te houden en die hebben we hieronder omschreven. Uiteraard kunnen wij je ook helpen om de juiste keuze te maken. 

 

1. Capaciteit van de maaier

Het klinkt als een open deur, maar het is nog steeds het allerbelangrijkste punt om even goed naar te kijken. Een robotmaaier maait het gras door gebruik te maken van een algoritme. Deze zorgt ervoor dat de robotgrasmaaier bij elk grassprietje van het grasveld komt. De maaier zal dus in een, zo lijkt het, willekeurige richting rijden om overal te komen. Er zijn enkele dingen die van invloed kunnen zijn op de benodigde capaciteit van een robotmaaier. Denk hierbij aan de omtrek van het grasveld, als deze als een rechthoek is, dan is het simpelweg makkelijker voor de robotmaaier om overal te komen. De hoogte verschillen van het grasveld. Op het moment dat er hellingen zijn, dan zal de maaier meer stroom verbruiken om op deze hellingen te komen. Dan als laatste kunnen er meerdere velden zijn, dan moet de robotmaaier zich verplaatsen naar deze velden toe. Fabrikanten zetten allemaal de capaciteit van hun maaier duidelijk in beeld enkel is deze niet altijd op dezelfde manier berekend. Sterker nog sommige hebben zelfs in de kleine letters staan dat dit met 20% kan afwijken! Wij raden altijd aan om iets van overcapaciteit te nemen en hebben onze aanbeveling ook opgenomen in de specificaties bij elke robotmaaier. Houd er ook rekening mee hoe vaak je je gazon zelf wil gebruiken of voor de kinderen. Hierdoor kan overcapaciteit ook een goede reden zijn. Je wil dan niet dat de maaier constant aan het maaien is. Veel van onze klanten kiezen daarom ook voor een robotmaaier met iets meer capaciteit. 

Welke robotmaaier

2. Het gazon zelf

Het is ook belangrijk om te kijken naar het grasveld zelf. Zijn er bepaalde obstakels waar de robotmaaier rekening mee moet houden? In veel gevallen kan een robotmaaier omgaan met speeltoestellen, maar soms kan er een springkussen staan of bloemenbed. Hiervoor kan er een zogenoemd eiland worden gemaakt. Er wordt dan een draad om het obstakel gelegd, zodat de robotmaaier daar niet bij kan. Naast obstakels kunnen er meerdere velden zijn, die de robotmaaier moet maaien. Dan moet de maaier wel in te stellen zijn voor meerdere subzones (aparte velden). Het gazon kan ook hellingen hebben en die moet de maaier aankunnen. De meeste robotmaaiers kunnen een helling van 20% aan op de draad waarover die maaier rijdt naar zijn basisstation. Op het veld zelf ligt dit vaak behoorlijk hoger 30-45%. Als laatste kijk goed naar de randen van je grasveld. De robotmaaier heeft namelijk iets ruimte nodig naast het grasveld om de rand goed te kunnen maaien. Dit is vaak geen probleem, maar soms kan er een opstaande rand staan van bijvoorbeeld een terras. Op zich is dit geen probleem, maar dat betekent wel dat je zelf nog een randje moet weg halen. Dit kan eenvoudig d.m.v. bijvoorbeeld een bosmaaier en/of grastrimmer. Sommige klanten hebben bij een dergelijke rand een extra tegel liggen, zie foto hieronder. 

Extra tegel bij opstaande rand

 

3. Besturing van de robotmaaier

Na het installeren van de maaier moet deze worden ingesteld. In de meeste gevallen gaat het dan enkel om het instellen van de tijd, datum, grootte van het gazon en mogelijke subzones. Daarnaast kan er nog een maaischema worden ingesteld, zodat de maaier uit zichzelf gaat maaien op de momenten dat jij dat wil. Na het instellen van de maaier ben in principe klaar. Het kan natuurlijk gebeuren dat je het weekschema wil aanpassen of de maaier op een bepaald moment wil aanzetten. Dat gebeurt tegenwoordig bij alle maaiers via een app. Deze apps maken gebruik van een Bluetooth of Wifi verbinding. Bij een Bluetooth verbinding dien je in de buurt te zijn van je maaier om deze te kunnen bedienen. Via Wi-fi kan dit vanaf afstand en heb je verbinding via je eigen netwerk. Hiervoor dient de maaier wel in het bereik te zijn van je wifi-netwerk. We zien dat veel mensen kiezen voor een robotmaaier met wifi. Naast het bedienen van de maaier op afstand kunnen ze rechtstreeks bediend worden. De meeste zijn voorzien van enkele knoppen en een klein display. De Robomow RK modellen zijn voorzien van een groot kleuren-touch-beeldscherm. Erg overzichtelijk en vriendelijk in gebruik met diverse animaties zoals bij het instellen van maaihoogte. Zie foto hieronder. 

Touch kleurendisplay van Robomow RK

 

Naast deze 3 hoofdpunten raden we aan om te kiezen voor een merk met ruime ervaring op het gebied van robotmaaiers zoals: Robomow, Cub Cadet of Yard Force. Sommige maaiers zijn daarbij nog voorzien van bepaalde eigenschappen zoals een zwevend maaidek of andere kenmerken. Kijk goed naar de uitleg van deze eigenschappen en of dit voor jou belangrijk is. Uiteraard kun je ons ook altijd contacteren voor vrijblijvend advies, ons bedrijf zit in Zetten Overbetuwe, maar we installeren door heel Nederland en België.