Terug

Review robotmaaier RK Platform

Review robotmaaier RK Platform

Reviews door MowRobotics.com

Voordat we een product aanbieden, willen we deze zelf ook testen. Zodat we met zekerheid weten wat we verkopen en/of installeren. Dit is zeker in ons eigen belang, want we houden onze klanten liever tevreden. Vandaar dat we af en toe ook een product op deze manier uitlichten om de voordelen en nadelen te laten zien. Dit zodat er een goed beeld ontstaat over het product.

 

Robomow RK platform

Het RK platform van Robomow is niet meer weg te denken uit de robotmaaier wereld. Bij diverse tests komt het platform als beste uit de test. Of het nu gaat om de RK1000, RK1000 Pro, RK2000, RK2000 Pro, RK3000 Pro of de RK4000 Pro. Allemaal hebben ze wel een prijs in de wacht gesleept. Natuurlijk vinden ook wij de Robomow RK serie op dit moment het beste platform. Enkel waar zit hem dat dan in? 

 

De diverse RK modellen

RK1000 en RK2000

Beide modellen zijn uitgevoerd met een enkele schijf met daarop 4 messen geplaatst. Onderling verschillen de Robomow RK1000 en de Robomow Rk2000 niet veel, behalve dat de RK2000 meer stroom verbruikt namelijk 7,3 kWh/maand t.o.v. 4,0 kWh/maand. Dit heeft natuurlijk te maken met de capaciteit van de RK2000. Het verbruik is afhankelijk van het te maaien oppervlak. Zo kan het oppervlak kleiner of groter zijn, daarbij zal een tuin met meer heuvels meer stroom verbruiken. 

RK1000 Pro en RK2000 Pro

De Pro modellen komen in een grijze doos en zijn met name bedoeld om geïnstalleerd te worden door een erkende dealer. Ze zijn namelijk niet voorzien van draad en pennen. Een dealer gebruikt hiervoor vaak zijn eigen draadlegger, die de draad gelijk netjes wegwerkt onder de grond. Daarnaast zijn deze Pro modellen uitgerust met een GSM module. Deze heeft als voordeel dat de maaier ook te bedienen is buiten het huis, bijvoorbeeld op vakantie. Een ander groot voordeel is, dat ook de dealer met toestemming, kan inloggen op de maaier. Deze kan dan bij een probleem op afstand zien wat er mogelijk aan de hand is. 

RK3000 Pro en RK4000 Pro

Deze modellen zijn enkel verkrijgbaar in een Pro uitvoering, dus met GSM module en zonder draad en pennen. Het belangrijkste verschil is dat deze modellen zijn uitgerust met maar liefst twee schijven met elk 4 messen. Hierdoor is de maaibreedte aanzienlijk breder; 42cm t.o.v. 21cm. Dit is met name één van de redenen waardoor deze robotmaaiers een grotere capaciteit hebben. Een ander groot voordeel is dat ze eerder klaar zijn met maaien. Dus maak je met regelmaat gebruik van je grasveld dan kunnen deze modellen een goede oplossing zijn, ook al heb je bijvoorbeeld een grasveld met een oppervlakte van 1000m². 

 

De positieve eigenschappen van het RK platform

Er zijn enkele eigenschappen van de RK modellen die ervoor zorgen dat de maaier erg goed presteert. Sommige worden snel over het hoofd gezien vandaar dat we ze even op een rijtje zetten. 

Voordelen Robomow RK platform

Randmaaien

Het randmaaien blijft wellicht wel het kenmerk van Robomow. Niet enkel omdat de maaier de randen als eerste maait voordat de robotmaaier aan het oppervlak begint van het gazon. Ook de plaatsing van de messen is uniek. Deze zijn net buiten de wielen geplaatst, voor een optimaal resultaat. 

 

Zwevend maaidek

Zorgen dat je een mooi maaibeeld krijgt is niet gemakkelijk met een relatief kleine machine t.o.v. een zitmaaier. Robomow heeft een prima oplossing gevonden met hun zwevend maaidek. Hierdoor gaat hij moeiteloos over de oneffenheden in je grasveld en heb je een mooi strak gemaaid gazon. 

 

Nieuw design voorwiel

Het voorwiel is speciaal ontworpen en is niet langer rond maar heeft een concave vorm aan de zijkant. Dit zorgt ervoor dat het voorwiel niet zo snel vast komt te zitten, daarbij ook makkelijker uit een kuiltje kan komen om zo zijn weg weer te vervolgen. 

 

Sterke achterwielen

Het design van de achterwielen valt direct op en biedt meer dan voldoende tractie. Daarbij is het design zo gemaakt dat de wielen deels zelfreinigend zijn. Dit voorkomt slippen tijdens vochtig weer en kan de maaier met deze wielen hellingen aan van 45% / 24º.

 

Groot kleurenscherm (touchscreen)

De bediening van de RK modellen is simpelweg geweldig. Niet enkel de overzichtelijk app, maar juist ook het display. Deze is groot uitgevoerd en geheel in kleur met duidelijke knoppen. Met je vinger kun je simpelweg door het menu navigeren om de gewenste instellingen te wijzigen. 

 

360º stootbumper

Er zijn diverse manieren hoe een robotmaaier omgaat met zijn omgeving en met name obstakels. De RK is voorzien van een 360º stootbumper, eigenlijk is daarmee de hele kap een stootbumper. Het maakt dus niet uit van welke kant de maaier in aanraking komt met een object. Hij zal meteen stoppen en een andere richting kiezen. 

 

Langduurtest van een RK3000 Pro

We hebben natuurlijk al veel RK modellen geïnstalleerd en dus ook een RK3000Pro voor deze langduurtest. Deze werd geïnstalleerd eind 2022 nadat er al een paar weken niet gemaaid was, dus dat was best even spannend. Kortom gelijk een goede test, waarbij er intern zelfs een weddenschap aan te pas kwam. Wie voor de Robomow RK was, had de juiste keuze gemaakt. De robotmaaier kwam redelijk moeiteloos door het extreem hoge gras heen en langzaam aan kwam het gazon er prachtig bij te liggen. We raden dit natuurlijk niet aan om het op deze manier te doen, want het komt natuurlijk niet ten goede van de messen en machine. Het beste blijft om op voorhand het gras even zelf te maaien. Echter, het kan dus wel! 

Een robotmaaier moet je even de tijd geven om zijn werk te kunnen doen. Dit omdat er simpelweg wat tijd nodig is om te zorgen voor dat mooie maaibeeld. Dat mooie beeld was er al snel en het gras werd prima onderhouden. Na een 10 weken zagen we dat de messen bot aan het worden waren, lees hier meer over het tijdig vervangen van messen. Na het instaleren van de nieuwe maaimessen, was het een kwestie van dagen dat de toppen van het gras weer mooi groen waren. Het was weer een paar dagen goed warm in ons land dus hebben we de maaihoogte iets hoger ingesteld. Dit zodat het gras iets meer vocht kan vasthouden en beter om kan gaan met de hitte. Wil je iets meer weten over de juiste lengte van je gras: klik hier

Tegen het einde van het jaar, zodra de temperatuur 's nachts onder de 4 graden was, werd de maaier naar binnen gehaald. Deze werd net zoals vele andere maaiers voorzien van een onderhoudsbeurt. Naast dat dit een extra jaar garantie oplevert is het ook erg welkom voor de maaier. Deze staat immers 24/7 buiten en draait heel wat maaibeurten. Zeker als we het zouden vergelijken met een conventionele zitmaaier of loopmaaier. Bij de eerste onderhoudsbeurt was er nagenoeg niks te zien aan de maaier, maar hij was ook pas een 2 maanden echt bezig. De onderhoudsbeurt van afgelopen winter liet meer zien. De maaier hadden we bewust tussentijds niet heel netjes bijgehouden. Ondanks onze goed bedoelde adviezen gebeurt dit namelijk in de praktijk ook. De maaier was goed vuil en enkele slakken hadden van de RK hun nieuwe huis gemaakt. Daarbij zagen we dat het zwevend maaidek vast was komen te zitten door een ophoping van gras. Dit kan voorkomen worden door de maaier, zoals het ook hoort, tussentijds even schoon te maken. Nadat de zon weer is gaan schijnen en het gras is gaan groeien, kon de maaier voorzien van nieuwe messen weer aan de gang. 

Gedurende de tijd vergeet je eigenlijk dat de robotmaaier er is en zo moet het ook. Je hebt hem immers om zelf er niet langer mee bezig te zijn. Een enkele keer werd de app gebruikt om het weekschema tijdelijk stop te zetten. Dit omdat bijvoorbeeld thuis de kinderen gebruik wilde maken van het grasveld om te voetballen. Op een ander moment is de maaier weleens handmatig aangezet, enkel om de maaier te zien werken. Het geeft op een wellicht vreemde manier een rustgevend gevoel. 

We zijn inmiddels een goede 20 maanden verder en de maaier doet nog steeds moeiteloos datgene waarvoor die bedoeld is; maaien. Niet voor niets dat deze modellen van Robomow vaak als beste uit de test komen. Zo, bij de consumentenbond en onlangs nog door een test van het AD. 

Robomow RK3000Pro review

 

Conclusie

De RK-modellen van Robomow behoren tot de beste robotmaaiers zo niet de beste. Voor iemand die een mooi maaibeeld wil en een gebruiksvriendelijke robotmaaier is dit een goede keuze. 

Voordelen:

  • Mooi maaibeeld; De maaier geeft een mooi maaibeeld met name door zijn zwevend maaidek. 
  • Sterke krachtige maaier; De robotmaaier kan moeiteloos hellingen aan en door langer gras. 
  • Gebruiksvriendelijk; De mooie app en het goed ingedeelde menu van het grote display zorgen voor gemak. 

Nadelen:

  • Prijs; De maaiers zijn stevig geprijsd, maar daarvoor krijg je ook wel weer iets terug. 

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een robotmaaier, neem dan even vrijblijvend contact met ons op. We zijn gevestigd in Zetten, maar installeren door de gehele BeNeLux.